Blind of Doof

Door Amplified op dinsdag 16 juni 2009 21:07 - Reacties (47)
Categorie: -, Views: 6.601

Je kent ze vast wel. Wat zou je liever willen? X of Y?

Iemand vroeg mij laatst: wat liever? blind, of doof? Ik antwoordde direct met blind. Geluid is namelijk in mijn beleving het mooiste dat er bestaat. De klanken, de teksten en boven al de emoties die in muziek voor kunnen komen kunnen mij echt raken. Zelf speel ik nu al 7 jaar hobo, en ik luister uiteraard al veel langer muziek. Maar de laatste jaren is het pas echt gekomen. Wat een gevoel is het als je je volledig in een stuk kan inleven.

Een voorbeeld: Apocalyptica. Huh? dat is toch een metal band, wat nu emotie? Ja. Emotie. Ik wil je uitnodigen om eens naar Farewell te luisteren ( http://www.youtube.com/watch?v=GnpXB6O6RDY ) bij de eerste noot is het direct al raak. De mineur stemming is gewoon perfect. Hierna komen de basnoten van de andere celli. Dit versterkt het effect alleen maar meer. De 2e cello maakt de drieklank compleet. Maar dit is nog niet alles. Vanaf 3:58, en in het bijzonder vanaf 4:36. Deze hoge tonen weerklinken echt als uithalen van een gebroken persoon. Wat een emotie is hierin te vinden. Prachtig. Het enige stuk waarbij een traan niet uit kon blijven puur om de emotie van de muziek.

J.
wordt hopelijk nog verlengd, maar heb nu geen tijd meer

Volgende: ANW_PO eindverslag 05-'09 ANW_PO eindverslag

Reacties


Door Tweakers user Phyxion, dinsdag 16 juni 2009 21:12

Ik had zonder twijfel voor doof gekozen. Niks kunnen zien lijkt mij echt niks, gelukkig heb ik van beide niet last :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2009 21:13]


Door Tweakers user HyperBart, dinsdag 16 juni 2009 21:13

Ik zou kiezen voor doof dan... Ik denk dat het makkelijker is met doofheid te leven dan met blindheid (al weet en begrijp ik ook dat doofheid geen eitje is om mee om te gaan).

Maar met blind zijn, mja... ik weet het niet.... Muziek is dan wel weg enzo, stemmen ook, ik zal dan nooit mijn kinderen hun eerste woorden of hun stem ooit horen, maar ik weet tenminste wat ze zeggen, en vaak vind ik de boodschap, net zoals bij jou de boodschap in de muziek ook een beetje, veel belangrijker dan de manier waarop het gezegd wordt...

Door Tweakers user 101Bram, dinsdag 16 juni 2009 21:13

De 2e cello maakt de drieklank compleet > snap niet meteen wat je hiermee bedoelt, maar de muziek is wel mooi.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2009 21:14]


Door Tweakers user WeeJeWel, dinsdag 16 juni 2009 21:13

Wauw wat een stuk :9~

Door Peter, dinsdag 16 juni 2009 21:14

Als ik zou moeten kiezen uit blind zijn of doof zijn, dan zou het waarschijnlijk nog doof zijn worden. Ik zie het vrouwelijk schoon namelijk veel te graag. :D

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 16 juni 2009 21:15

Linker oor, en rechter oog.

Door Tweakers user Zpottr, dinsdag 16 juni 2009 21:15

Doof :) Ik kan ook erg genieten van muziek maar als blinde ben je compleet afhankelijk, een situatie waar ik nooit in hoop te belanden. Als dove kun je bijna alles doen al zijn sociale interacties heel erg lastig.

Door Tweakers user Amplified, dinsdag 16 juni 2009 21:20

interessant dat er veel mensen voor doof kiezen. Ik kan wel inkomen in de argumenten die gegeven worden, maar ik denk dat ik blind ook zou kiezen omdat muziek toch een enorme rol speelt in mijn leven.


@ WeeJeWel: moet je ook maar eens Ruska luisteren van Apocalyptica. misschien vind je Poets of the fall dan ook wel wat

Door Tweakers user WeeJeWel, dinsdag 16 juni 2009 21:24

* WeeJeWel heeft een eargasm :D

Door Tweakers user Leekah, dinsdag 16 juni 2009 21:55

Ik vind het ook wel typisch dat veel mensen liever doof zijn dan blind. Ik zou per definitie voor blind kiezen, niet alleen vanwege de muziek maar ook vanwege het sociale isolement waar je in terecht komt als je doof bent. Mijn zusje heeft op een school gezeten voor dove en autistische kinderen en je ziet dat er heel veel problemen ontstaan met contact met andere mensen. Als blinde is dat niet zo, bovendien kun je met behulp van bijvoorbeeld een hulphond nog steeds een erg onafhankelijk leven leiden.

Door Tweakers user Wildfire, dinsdag 16 juni 2009 22:05

Ik ben een jaar of vier terug eens in een soort museum geweest waarin ze een grote ruimte compleet hadden ingericht met wegen, een bar, een werkkamer, een parkje... maar dan in het absolute stikdonker. Onder leiding van een blinde medewerker ging je dan in een groep die ruimte in.

Erg aparte ervaring. Overal om je heen geluiden, maar zeker als je net "blind" bent heb je daar nog niet veel aan. Je moet dus echt goed luisteren en ook voelen. Zo gebeurde het de meeste onder ons dat we dus tegen een hegje of een fiets aanknalden, of tegen een deur.

En in een bar drinken in het absolute stikdonker was ook weer een hele ervaring op zich.

Nee, als je echt zou moeten kiezen tussen doof en blind dan kies ik voor doof. Ik wil de wereld kunnen zien, met alleen geluid zou ik het niet kunnen redden denk ik. Het wordt natuurlijk wat anders als je zo geboren bent want dan weet je niet anders, maar als je op latere leeftijd doof of blind zou worden dan lijkt me doof zijn het minst erge van de twee...

Door Tweakers user xtremespeed, dinsdag 16 juni 2009 22:06

Voor mij zou het een kogel zijn. Ik kan simpelweg niet voorstellen hoe je met een handicap moet leven, en daarbij voor diegene mensen emmers met respect.

Door Tweakers user enverlin, dinsdag 16 juni 2009 22:21

Ik ben (eenzijdig) doof, en zou mijn zicht voor geen milimeter willen missen! :P ;)

Door Tweakers user Rubinski, dinsdag 16 juni 2009 22:22

Er bestaan ook restaurants waar mensen er echt voor kiezen om in het donker te eten. In Antwerpen bijvoorbeeld is er de Ctaste. Een restaurant waar je in het donker eet, en waar je nog eens bedient wordt door blinde kelners

Bron

Een apparte ervaring denk ik, maar echt niets voor mij. Ik speel zelf muziek en luister ook graag naar muziek, maar ik denk dat ik toch eerder doof zou willen zijn als dat ik niets zou kunnen zien. Sociaal gezien wordt dit echt een ramp, maar door niet te zien gaat je sociaal leven er ook een pak op achteruit.
De moeder van mijn nonkel werd blind toen dat mijn nonkel enkele jaren oud was. Ik zou het afschuwelijk vinden om niet eens te kunnen zien hoe mijn kinderen opgroeien.

Door Tweakers user Gracus, dinsdag 16 juni 2009 22:22

Normaal reageer ik niet zo snel op blogpost, maar nu het over apocalyptica gaat moet ik mijn steentje wel even bijdragen :P Vanaf mijn jonge jaren ben ik al fan van apocalyptica en toen ik een jaar of 3 cello speelde (toen was ik 11) ben ik voor het eerst naar een concert van hen geweest (toen nog met mijn vader :P ). Een paar nummers waar ik anderen nog op zou willen wijzen zijn: far away (liefst zonder zang), the unforgiven (cover van metallica), somewhere around nothing en tot slot I don't care. Mvg,

Gracus

Door Tweakers user 296487, dinsdag 16 juni 2009 22:43

Zekerweten doof. Wat een rommel die muziek zeg.

Door Tweakers user Hadron, dinsdag 16 juni 2009 22:58

Ieder z'n voorkeur, Waterfiends. Ik had al een tijdje niet meer naar Apocalyptica geluisterd, en het is toch weer genieten :)

Aan de andere kant, blind programmeren, dat lijkt me wel een uitdaging. Ik denk dat het me voornamelijk zou beperken in het gebruik van allerlei tools (denk aan een debugger), al zou het me verlossen van de hel en verdoemenis van het ontwerpen van grafische interfaces met de kwalitatief uitermate teleurstellende Windows Forms API.
Ik geloof dus dat ik het wel met je eens ben: Liever blind dan doof, al moet ik wel zeggen dat het me allebei geen pretje lijkt :S

*Gaat verder luisteren naar Apocalyptica en controleert wanneer ze weer naar Nederland komen :P*

Door Tweakers user Faust, dinsdag 16 juni 2009 23:01

Als je lang genoeg naar die muziek luistert dan wordt je vanzelf doof.

Door Tweakers user fionnghall, dinsdag 16 juni 2009 23:11

Zo'n dingen kan je niet vergelijken als je ze zelf niet meemaakt, je kan er alleen een vaag idee over hebben...
De nadelen zijn van een andere aard. Ik denk wel dat het "beter" is van met de handicap geboren te worden dan dat je achteraf blind/ doof wordt. Want je kent dan nog niets anders en dan is het ook het gemakkelijkst van er aan gewend te raken. Je kan dit een beetje vergelijken met het leven voor electriciteit bestond vs. het leven nu.

Van doof zijn weet ik meer omdat mijn broer doof is... Die heeft ooit nog gehoord. Maar toen hij 3 was doof geworden door hersenvliesontsteking. Doof zijn is echter niet zijn enige probleem. (ook licht verstandelijk gehandicapt).

De nadelen van doof zijn: op tv heb je ondertitels nodig, je kan niet telefoneren of naar muziek luisteren (toch niet zoals iemand die hoort), wel voelen. In het verkeer e.d. kan horen ook wel handig zijn. Lichtpuntjes: * Er bestaat zoiets als een cochleair implantaat dat ze in je hoofd kunnen steken. In sommige (indien niet de meeste gevallen) kunnen ze hiermee je gehoor "herstellen". De "ouderwetse" hoorapparaten versterken het geluid enkel, dus je bent er echt niks mee als je echt doof bent. *Als je in de stilte wil zitten zet je gewoon het hoorapparaat uit...

In onze samenleving is kunnen zien van een grotere noodzaak dan horen. Alle nieuwe media zijn audiovisueel (films, computergames, erg veel websites zijn voor blinden ontoegankelijk). Autorijden lukt niet.... Ik ken bijvoorbeeld wel een blinde die aan de hogeschool het diploma toegepaste informatica heeft behaald (net zoals mezelf). Als je die in de hal tegenkomt dan merk je aan niets dat die blind is. Pas met de hond erbij wordt het echt helemaal duidelijk... Aan de computer redt hij het best (met aangepaste HID / applicaties die tekstgericht zijn zoals tekstbrowser, editors zoals vim / blindenvriendelijke websites).

Als ik zou moeten kiezen, dan zou ik toch wel zeggen toch liever doof. Vooral omdat daar iets aan gedaan kan worden.

Door Tweakers user dev10, dinsdag 16 juni 2009 23:11

Ik zou voor doof kiezen. Als was het alleen maar omdat je als je doof bent, nog een heleboel zelf kunt doen. Mijn (pleeg)broertje is slechtziend vanwege een netvliesloslating toen hij in de couveuse lag. Hij zit op een school voor blinden en slechtzienden met een verstandelijke beperking. (Hij heeft ook nog een hersenbloeding gehad in dezelfde couveuse.) Nee, dan liever doof.

Door Tweakers user Parabellum, dinsdag 16 juni 2009 23:15

Doof. Blind is definitief en voor doven zijn er technieken om toch te kunnen "horen". Je hebt speciale luister centra voor doven waar alles lekker hard staat waardoor ze toch muziek kunnen beleven. Verder zijn de technieken verbeterd en kan men veel met implantaten, gehoor apparaten etc etc.

En voor mezelf, ik zie liever een goeie film dan dat ik tegenwoordig naar de loudness war moet luisteren. Denk dat we op een bepaald moment daardoor allemaal wel wat doof/doffer worden :X

Door Tweakers user Puffie, dinsdag 16 juni 2009 23:19

Ik heb me dikwijls mezelf diezelfde vraag gesteld, en altijd kom ik uit op hetzelfde resultaat: ik zou echt niet kunnen kiezen. Ik luister zo graag naar zoveel dingen, van klokgeluid in de verte tot een stevige Black Metal band.

En zien doe ik zowiezo al graag, ik zou niet kunnen zonder af en toe es een goede, entertainende film.
Mijn visie is al enorm slecht, en ik baal er nu al van :-\

BTW, prachtig nummer van Apolyptica :-)

Door Tweakers user LPEspecial, dinsdag 16 juni 2009 23:25

Ik zie argumenten voor beiden. Maak nu het blind worden van dichtbij mee, en ook dan kom je in een isolement. De gemiddelde mens behandeld iemand waarmee iets mis is alsof ze lepra hebben (mijden als de pest), of ze behandelen alsof die mensen niets meer kunnen (als een kind). Geen van beiden een pretje.

Heb ook dansles gegeven aan een doof meisje, die kon de beat nog horen. Een gewoon normaal gesprek met haar was heel goed mogelijk, ondanks dat ze wat 'vreemd' klonk doordat ze zichzelf niet hoorde praten.

Zoiets kiezen is onmogelijk en geen reele situatie, het overkomt je en je moet er mee leren leven. Echter als mij ooit iets van die 2 zou overkomen (god behoede, en ik ben niet eens gelovig), dan liever doof. Dan verlies je in ieder geval wat minder zelfstandigheid. En dat zegt iemand voor wie muziek een integraal deel van zijn leven is.

Door Tweakers user VincentG, dinsdag 16 juni 2009 23:46

Doe mij dan maar doof. Zonder zicht of handen zou ik niet kunnen/willen leven.

Door Laurens73, woensdag 17 juni 2009 00:00

Voor de mensen die 'doof' gekozen hebben - sta er eens bij stil dat we in een wereld van de horenden leven. Als slechthorende kom ik vaak tegen onbegrip aan te lopen als het gaat om de meest eenvoudige dingen. Sommigen gaan zelfs doelbewust extra zacht praten of hun lippen maskeren om die achterlijke belachelijk te maken. Bij sollicitaties wordt standaard gevraagd of er niet meer ziektes onder de leden zijn als de de hoortoestellen zien. Het is wettelijk gezien niet toegestaan, maar we weten allemaal wel hoe het werkt. Ik verwacht dat men bij het zien van een blinde een positiever beeld heeft dan bij het zien van een dove. Corrigeer me als ik fout zit.

Door Tweakers user JohanValentijn, woensdag 17 juni 2009 02:03

Ik zou zelf voor blind kiezen.

Voornamelijk omdat ik zonder gehoor geen basgitaar mee zou kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juni 2009 02:05]


Door Tweakers user uname -r, woensdag 17 juni 2009 02:46

Ik zou zeggen doof.
Ik speel geen instrument en luister wel veel naar muziek en hou er wel van. Maar muziek is niet mijn passie.
Ik zie liever mijn kinderen opgroeien dan dat ik het eerste woordje hoor. Ik zie liever gezichtsuitdrukkingen dan dat ik emoties hoor. Ik zie liever mooie voorwerpen. Ik hou van mooie snelle auto's. En als ik ze kon rijden ben ik liever doof. Want je voelt heus wel de G krachten en het brullen van een V8, V10 of V12 door je lichaam.
Blind typen kan ik wel, maar blind ben je afhankelijker, als iemand je spullen in je huis verplaatst vind je het niet 123 terug. Blind kan en mag je niet fietsen, auto of motor rijden.
Blind zijn is niet genieten van een vakantie waar zoveel moois te zien is.
Ondertiteling heb je niet in de echte wereld, maar liplezen leer ik dan wel.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juni 2009 02:46]


Door Tweakers user Richub, woensdag 17 juni 2009 04:26

Mijn gehoor loopt de laatste jaren terug... (is een familiekwaal)
Niet zozeer het volume, maar juist de details ben ik kwijt aan het raken. En laat hier nou net geen hoortoestel bij kunnen helpen. :(

Apocalyptica... Jaren terug was ik hier aardig van onder de indruk, nu wordt deze muziek een brij in mijn oren. Idemdito geldt voor veel metal waar ik 25+ jaar naar heb geluisterd.
Bigband jazz, symphonische rock, of klassieke orkesten: kan ik ook niet meer met plezier naar luisteren.

In drukke ruimtes versta ik 80% van de mensen ook niet goed meer, zeker als er ook nog muziek gedraaid wordt.

Geloof me: Dit zuigt kameleballen!

Maar:
Ik ben ruim 9 jaar terug met succes geopereerd aan mijn ogen, voor die operatie zag ik nog maar 20% met kokerzicht, met uitzicht op blindheid. Nu zie ik met 1 oog 100%, het 2de is 20%. Mijn gezichtsveld is ook normaal nu.

Nog elke dag geniet ik van de simpelste dingen:
Mooie wolkenluchten, een zwerm mugjes in de avondzon, natuurschoon, en noem verder maar op. Dat zal voor mij nooit gewoon worden. :)

Zou ik binnenkort echt doof worden, dan leer ik daar wel mee leven, maar mocht ik ooit blind worden, dan hoeft het niet meer voor mij.
Die afhankelijkheid, daar wordt je echt apegaar van.

Het laatste jaar voor mijn oogoperatie ben ik ooit een zonnebril 2 weken kwijt geweest, die was op de zitting van een eetkamerstoel gevallen... :+ Het was dat een maat van me 'm zag liggen toen hij hier mee kwam eten, anders was ik die bril nog veel langer kwijt geweest...

En dat terwijl ik slechtziend was. Kun je nagaan hoe zoiets gaat als je echt blind bent.

Door Tweakers user stereohead, woensdag 17 juni 2009 08:26

Apocalyptica O+
Echt ongelooflijk wat die mensen met een cello kunnen.

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 17 juni 2009 08:44

Dat zijn van die onderwerpen waar ik ook echt uren over na kan denken.
Mijn eerste reactie zou ook zijn: Doe dan maar blind, want muziek is echt een passie.
Maar niets kunnen zien, lijkt me erg claustrofobisch.
Ik zou eigenlijk gewoon helemaal niet willen kiezen...

Door Tweakers user swartzkip, woensdag 17 juni 2009 08:50

zou voor doof kiezen (alsof het ooit een keuze is). Reden: je kunt nog autorijden, computerwerk uitvoeren, tv ed. ja idd je mist een hoop sociale feedback (praten, maar liplezen is mogelijk, alhoewel moeilijk aan te leren)

volgende dilema: rechterhand of beide benen :P

Door Tweakers user Suicidalsheep, woensdag 17 juni 2009 08:57

Blind.. het liefst geen van beide natuurlijk, maar zoals jou kan ik me geen wereld zonder muziek kunnen/willen voorstellen, zonder muziek word ik depri dus ja, het bespelen van een instrument kan je ook blind doen. Dus die keuze is voor mij 'makkelijk'
Goede blog imo :)

Door Tweakers user Reboot, woensdag 17 juni 2009 10:05

eender welke, ik denk dat ik zelf uit het leven zou stappen moest het mij ooit overkomen :(

Door Tweakers user AW_Bos, woensdag 17 juni 2009 10:24

Rechteroor, linkeroog :p

Door Tweakers user Mad-Monkey, woensdag 17 juni 2009 10:52

doof, ben jaren half doof geweest dus misschien wat makkelijker om me dat voor te stellen.
liplezen, lichaamstaal, gebarentaal, allemaal mogelijk om sociaal mee te blijven doen. verder kan je onafhankelijk gewoon nog reizen ed. als ik dan zou moeten denken aan blind. niet kunnen reizen met het huidige gemak, geen films (er bestaat wel een optie voor doven en slechthorende ondertiteling maar de blinde video moet ik nog leren kennen). Maar uiteindelijk blijft het gemis gigantisch, dus hoop ik maar gewoon op niets :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juni 2009 10:53]


Door Tweakers user nowell, woensdag 17 juni 2009 11:55

liever doof dan blind.

1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden, toch?

Door Tweakers user i-chat, woensdag 17 juni 2009 12:24

best, grappig om dit te lezen,

maar uit persoonlijke ervaring kies ik toch voor blind, (nee ik ben het niet, helemaal)

als je doof bent zul je op een verjaardag (van gewone mensen ) er nooit echt bij zijn omdat je simpelweg maar op 1 paar lippen tegelijk kunt kijken.
je zult nooit de eerste woordjes van je kind horen, - en een stem geluid verraad toch altijd als eerste een bepaalde emotie.

als je blind bent kun je idd, niet autorijden oid, (maar er bestaan nog altijd taxi's en treinen en... )
een hond, goede vrienden, en zo'n stok brengen je toch wel verder - dan het isolement dat ontstaat als niemand (wie spreekt er nou gebarentaal) met je praat.

communicatie, - hoeveel mensen sms'en elkaar als ze ergens mee zitten, ???

[ edit: @Mad-Monkey, - een film voor blinden, word in het nederlands ook wel eens 'boek' of 'hoorspel' genoemd. /edit ]

en toch, denk ik dat er niet echt een keuze te maken is, al het hierbovenstaande is immers vanuit slechts 1 referentiekader, - uiteindelijk heeft elk van die handicaps zo z'n nadelen maar als je een beetje ruggengraat hebt leer je er mee leven, (je moet wel, want zielig doen is ook zo raar - en bovendien het levert je toch geen beter gehoor of zicht op)

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juni 2009 12:26]


Door Tweakers user ThaStealth, woensdag 17 juni 2009 12:40

Doof, klanken kun je nog op meerdere manieren 'voelen' dan dat je ze hoort met je oren, bij concerten voel je de muziek ook door je hele lichaam heen (dat is een onderdeel wat een concert ook zoveel mooier maakt dan bijv een cd).

Als je doof bent kun je nog altijd liplezen/gebaren herkennen en een redelijke indicatie krijgen van wat er gezegd wordt. het enige nadeel is dat je jezelf niet kan horen praten en dus (na verloop van tijd) het praten verleerd (de klanken maken), en dus moeilijker kan terugcommuniceren met mensen.

Door opblaashaas, woensdag 17 juni 2009 13:57

@wildfire, was dat toevallig de donkere belevingsruimte van bartimeus?
Schijnt heel interessant te zijn

O.T: ik zou ook eerder voor doof gaan i.v.m muziek, sociaal isolement en je blind toch nog best veel kan*


*bron: klasgenoten van mij

Door opblaashaas, woensdag 17 juni 2009 13:59

Geen edit-knop?

Dat moest natuurlijk eerder voor blind zijn

Door Tweakers user Mad-Monkey, woensdag 17 juni 2009 16:46

@i-chat luisterboeken had ik inderdaad niet over nagedacht. Ik zet er normale, meer beschikbare boeken tegenover, dat wel ;). verder wel heel leuk om te lezen dat jij vanuit jouw ervaring die haaks op de mijne staat juist daarvoor kiest, zou het zijn dat het minder "eng" is omdat het ons bekend is?

Door Tweakers user Amplified, woensdag 17 juni 2009 17:52

interessant deze discussie. Iedereen heeft er duidelijk zijn eigen visie op.
Begrijp mij niet verkeerd. Natuurlijk zou ik beiden niet willen, uiteraard zou het allebei erg zijn, maar dit is mijn gedachtegang erover.

edit: opblaashaas: edit-knop is wel degelijk ingeschakeld, maar aangezien u "anoniem" reageerd, is de reactie niet te editten

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juni 2009 17:55]


Door Tweakers user Praetextatus, woensdag 17 juni 2009 18:34

discussie ter zijde, meesterlijke muziek :)

Door Tweakers user Jarpse, donderdag 18 juni 2009 19:40

Lastig hoor. Mag een compromis (1 oor en 1 oog defect) echt niet? :+

Door Tweakers user Amplified, maandag 22 juni 2009 17:13

uiteraard niet :P dat is nu helemaal het principe

Door Tweakers user Marce, maandag 29 juni 2009 23:34

Late reactie van mijn kant, ik had je blog een tijd geleden al gelezen, maar toen niet gereageerd.

Ik zou kiezen voor doof denk ik, met mijn ogen kan en doe ik meer als dat ik met mijn oren doe.

Maargoed, wat ik dus ook zon geweldig nummer vind is dit: http://www.youtube.com/watch?v=camtQULMLtA

Heel ander soort muziek, maar ik vind er dezelfde emotie in terug, hoewel dat stuk van apocalyptica ook erg mooi vind hoor, dat is alleen niet echt mijn muziek.

Door Tweakers user Amplified, dinsdag 30 juni 2009 15:55

idd ook een prachtig (en uiteraard zeer bekend) nummer :)

Reageren is niet meer mogelijk